Sme súčasťou pracovnej skupiny pre regionálne inovácie pod Radou vlády SR

Dnes bol Juraj Popovič na prvom stretnutí Pracovnej skupiny pre regionálne inovácie pod Radou vlády SR pre vedu, techniku a inovácie. Kedže kostrou slovenskej ekonomiky sú práve  spoločnosti pôsobiace v regiónoch, cieľom tejto pracovnej skupiny je naplno rozvíjať ich inovačný potenciál. Medzi hlavné činnosti bude patriť koordinácia národných aktivít smerujúcich k podpore výskumu, vývoja a inovácií (VVaI) v regiónoch, hľadanie synergií a komplementarít medzi pripravovanými výzvami a zdieľanie know-how z tvorby regionálnych inovačných ekosystémov.

Prvé stretnutie sa venovalo predstaveniu najdôležitejších horizontálnych zmien v podpore VVaI, nastaveniu štatútu a modusu operandi samotnej pracovnej skupiny a predstaveniu konkrétnych plánovaných nástrojov a investícií. Za zmienku stoja napríklad program Just Transition Fund s plánovanou výzvou v objeme 13 miliónov EUR, adresujúcou zelenú transformáciu Košického, Banskobystrického a Hornonitrianskeho regiónu; ďalej podpora budovania Smart cities v rámci Programu Slovensko (PSK) v objeme 106 miliónov EUR; alebo Medzisektorové inovačné partnerstvá takisto v PSK s alokáciou 80 miliónov EUR. Sú to nemalé prostriedky, ktoré dokážu slovenské regióny významne posunúť dopredu, ak budú efektívne použité.

Práve zvýšenie efektivity ich použitia mestami, samosprávami, regionálnymi inovačnými agentúrami a inými aktérmi je jedným z cieľov tejto pracovnej skupiny. Sme radi, že na tomto procese môžeme ako SAPIE participovať. O ďalších novinkách z oblasti regionálnych inovácií vás budeme priebežne informovať.

Previous
Previous

Chatovačka - informal meeting for our members

Next
Next

OECD webinar: Access to digital infrastructure and cloud computing for SMEs