Predstavenie inovačného a digitálneho manifesta zástupcom politických strán a inovačnému ekosystému

Technológie sú neoddeliteľnou súčasťou doby, v ktorej sa nachádzame. Nástup inovácií a digitálnych riešení je v mnohom spájaný so skvalitenením a zjednodušením života, zvýšením životnej úrovne, zvýšením konkurencieschopnosti firiem a celkovo potenciálu krajiny. Témy inovácií a digitalizácie sú o to naliehavejšia, že Slovensko sa v oblasti  digitálnej konkurencieschopnosti od roku 2014 postupne prepadá – z 20. priečky až na aktuálne 23. miesto z 27 členských krajín EÚ v správe DESI 2022 (Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti - angl. Digital Economy and Society Index). Je nesmierne dôležité, aby sme sa ako spoločnosť zmobilizovali a začali konať, a aby sa potreby podnikateľov dostali medzi dlhodobé priority budúcej vlády Slovenskej republiky.

Veríme, že v téme podpory podnikateľského sektora by vláda Slovenskej republiky mala mať na zreteli niekoľko kľúčových priorít: podporovať nadobúdanie mäkkých a technických zručností u zamestnancov a zamestnávateľov, zlepšovať prácu s dátami, cloudovými riešeniami a umelou inteligenciou, podporiť kybernetickú ochranu, ochranu dát a práv zákazníkov a firiem, či efektívne podporovať a využívať už existujúce nástroje a centrá pomoci MSP, ktorých na Slovensku pribúda.

V rámci jednotlivých tém, ktoré sú nevyhnutné zabezpečiť pre podporu zvýšenia úrovne využívania technológií a inovačných riešení v podnikoch a v štáte, skupina podnikateľských združení a organizácií ako je SAPIE, Vacuum Group, KInIT a AmCham Slovensko pripravili zhrnutie návrhov kľúčových konkrétnych bodov, jasne definovaných merateľných cieľov, ktoré komunikovali na jednotlivé politické strany s cieľom prioritizovania týchto tém vo svojich volebných programoch. 

Medzi navrhovanými opatreniami sú dva tematické okruhy - inovačný a digitálny manifest, ktoré boli vytvorené za účasti širokého spektra expertov v oblasti podnikania, inovácií, práva, vedy a výskumu. 

Inovačný manifest sa sústredí na podporu v troch kľúčových oblastiach:

✔️ kvalitná pracovná sila (podpora podnikavosti, pracovno-právne úpravy, zefektívnenie vzdelávania na vysokých školách)

✔️ podporné prostredie pre podnikanie (menej byrokracie, či motivujúce zdaňovanie)

✔️ svetový výskum a inovácie (organizačné zjednotenie riadenia výskumu a inovácií, opatrenia podporujúce tech transfer, podpora financovania a ďalšie).

Digitálny manifest nadväzuje na niekoľko už vytvorených Akčných plánov a Národných stratégií a sústredí sa na identifikáciu kľúčových priorít, ktoré sú nevyhnutné zabezpečiť pre podporu zvýšenia úrovne digitálnej transformácie slovenských malých a stredných podnikov, vrátane:

✔️ vzdelávania v oblasti digitálnych zručností

✔️ sprístupnenia údajov orgánov verejnej moci

✔️ zabezpečenia, uplatňovania a presadzovania existujúcich bezpečnostných noriem v oblasti kyberbezpečnosti

✔️ pokračovanie v elektronizácii verejných služieb s dosahom na podnikateľov

✔️ efektívna implementácia EÚ nariadení zameraných na reguláciu digitalizácie

✔️ financovanie projektov a aktivít zameraných na digitalizáciu. 


Prítomní zástupcovia politických strán, ako aj všetci zúčastnení hostia sa zhodli na tom, že podpora inovačného potenciálu a podnikateľského prostredia na Slovensku by mala byť prioritou na najvyššej úrovni, a mala by byť zabezpečená politická kontinuita pre podporu rozvoja inovácií a implementácie digitálnych nástrojov a riešení na Slovensku, ktorá by mala prechádzať cez jednotlivé volebné obdobia, Hostia stretnutia súhlasne podotkli, že nie je potrebné pripravovať ďalšie stratégie, ale oveľa dôležitejšie je sústrediť sa na implementačnú fázu už pripravených stratégií, vrátane implementácie Národnej stratégie pre výskum, vývoj a inovácie 2030 a ďalších Národných stratégií a Akčných plánov. Je to práve implementačná fáza, ktorá zaostáva za očakávaniami podnikateľského a tretieho sektora. Výzvou tiež môže byť politizácia niektorých tém. 


Ako zástupcovia organizácií združujúcich podnikateľský sektor sme pripravení aktívne sa podieľať na tomto procese. Sme presvedčení, že to vyžaduje komplexný a koordinovaný prístup na rôznych úrovniach verejného sektora. Iba to môže podporiť implementáciu najlepších postupov zo zahraničia, ako aj definovať nové oblasti, v ktorých môže Slovensko ponúknuť pridanú hodnotu a zistiť, aké postavenie by malo Slovensko zaujať v európskej a globálnej digitálnej ekonomike.

Previous
Previous

SAPIE Forum 2023 report

Next
Next

Digitálny Manifest 2023