Otvorený list vláde SR na podporu digitalizácie MSP

V SAPIE sme pripravili otvorený list pre vládu Slovenskej republiky na podporu digitalizácie MSP. Viac si prečítate nižšie v našom liste.

V mene Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) by sme týmto otvoreným listom radi upriamili pozornosť na nevyhnutnosť podpory digitalizácie slovenských malých a stredných firiem (MSP). Sektor malých a stredných podnikateľov sa na Slovensku dlhodobo nedostáva medzi priority vlády Slovenskej republiky, a to aj napriek tomu, že reprezentuje viac ako 95% všetkých firiem na Slovensku, tvorí viac ako polovicu pridanej hodnoty hospodárstva a zamestnáva zhruba 75% aktívnej pracovnej sily. Aj na základe vyššie uvedených čísel je jednou z najdôležitejších súčastí slovenskej ekonomiky, a vyžaduje si špecifickú pozornosť.

Technológie sú neoddeliteľnou súčasťou doby, v ktorej sa nachádzame. Nástup digitálnych riešení je v mnohom spájaný so skvalitenením a zjednodušením života, zvýšením životnej úrovne, zvýšením konkurencieschopnosti firiem a inovačného potenciálu krajiny. Téma digitalizácie je o to naliehavejšia, že sa Slovensko v oblasti digitálnej konkurencieschopnosti od roku 2014 postupne prepadá – z 20. priečky až na aktuálne 23. miesto z 27 členských krajín EÚ v správe DESI 2022 (Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti - angl. Digital Economy and Society Index). Je nesmierne dôležité, aby sme sa ako spoločnosť zmobilizovali a začali konať. Apelujeme na Vás, aby sa potreby malých a stredných podnikateľov so zreteľom na podporu ich digitálnej transformácie dostali medzi dlhodobé priority vlády Slovenskej republiky.

Veríme, že v téme podpory digitalizácie malých a stredných podnikov by vláda Slovenskej republiky mala mať na zreteli niekoľko kľúčových priorít: podporovať nadobúdanie mäkkých a technických zručností u zamestnancov a zamestnávateľov, zlepšovať prácu s dátami a cloudom, podporiť kybernetickú ochranu, ochranu dát a práv zákazníkov a firiem, či efektívne využívať už existujúce nástroje a centrá pomoci MSP, ktorých na Slovensku pribúda. Na základe prieskumu, ktorý sme v SAPIE v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou pod hlavičkou Ligy za digitálny rast uskutočnili v priebehu februára 2023, a ktorého komplexné výsledky prikladáme k tomuto listu, máme za to, že najväčšie bariéry pre slovenské MSP predstavuje nedostatočné povedomie o možnostiach digitalizácie, vysoká administratívna náročnosť žiadostí o podporu, nedostatočná štátna podpora, nedostatok financií a informácií o možnostiach, ktoré digitalizácia prináša, ako aj nedostatok potrebných zručností u zamestnancov. Z hľadiska spätnej väzby od MSP navrhujeme zamerať sa na nasledovné aktivity na podporu zvýšenia digitalizácie MSP.

Konkrétne:

a) pre zvýšenie úrovne digitálnych zručností:

• dlhodobo podporovať organizácie, ktoré realizujú vzdelávacie projekty v oblasti digitálnych zručností

• zachovať transparentnosť, sprehľadniť a zjednodušiť podpory a odstrániť zbytočnú byrokraciu (napr. nadmerné dokladovanie) pre grantové schémy podporujúce vzdelávanie MSP

• podporiť iniciatívy zamerané na vznik nových riešení (napr. hackatony)

• zaviesť matchmakingové programy v oblasti digitálneho vzdelávania

• sprístupniť e-learningové programy zamerané na digitálne zručnosti vytvorené z verejných zdrojov

• strategická komunikácia potreby digitalizácie MSP zo strany štátu cez štátne organizácie s presahom na združenia MSP

• posilniť aktivity úradov práce zameraných na nadobudnutie digitálnych zručností potrebných pre adaptáciu a udržateľnosť na trhu práce

• integrácia dostupných informácií o aktivitách neziskových organizáciách do štátnych informačných kanálov (napr. webové stránky, newsletter, informovanie MSP o dostupnej podpore pri registrácii firmy a pod.)

b) v oblasti podpory ďalších súvisiacich oblastí digitálnej transformácie:

• podpora vytvorenia jednotného online portálu informačného charakteru, ktorý by MSP pomáhal zorientovaťcsa v tematike a sprístupnil by pre nich informácie o dostupných nástrojoch, či možnostiach financovania

• vytvorenie dlhodobej pozície tzv. splnomocnencov pre MSP/MSP digitálnych poradcov zastúpených v jednotlivých regiónoch Slovenska na podporu rozvoja digitalizácie vo všetkých oblastiach Slovenska, a podporu rovnakých možností pre každého.

• zaangažovanie sektoru realizujúceho výzvy do procesu ich tvorby a skvalitnenie hodnotenia projektov (napr. kvalitatívne hodnotenia tímov, účasť zahraničných hodnotiteľov, a iné)

• zlepšenie elektronickej komunikácie MSP so štátom - odstránenie technických bariér, vylepšenie prepojenia medzi jednotlivými štátnymi orgánmi tak, aby bola odstránená duplicitná komunikácia MSP voči štátu, zabezpečenie ochrany dát a zvýšenie úrovne kybernetickej ochrany.

Je potrebné, aby sa digitalizácia MSP dostala medzi priority politických strán a vlády Slovenskej republiky, a aby sme prostredníctvom spolupráce na všetkých úrovniach a medzi jednotlivými sektormi a odvetviami dokázali napredovať rýchlejšie. V SAPIE ostávame otvorení spolupráci so štátnym sektorom a radi prispejeme do spolupráce medzi vládou, zástupcami MSP, veľkých firiem, tretieho sektora a akadémie na podporu digitalizácie MSP.

Radi by sme ponúkli skúsenosti expertov a organizácií, ktoré zastupujeme, a navrhli pomoc a príspevok do niekoľkých konkrétnych aktivít na podporu digitalizácie slovenských MSP, menovite:

• vytvorenie webovej stránky digitalizuj.sk na podporu informovanosti slovenských MSP o jednotlivých súčastiach digitálnej transformácie a nástrojoch (štátnych, súkromných i mimovládnych), ktoré sú dostupné na trhu na podporu digitalizácie (v súlade s opaterním 1.1.1.2 Prehľad dostupnej podpory a nástroj na diagnostiku základnej digitálnej pripravenosti podniku Akčného plánu digitálnej transformácie Slovenska na roky 2023 - 2026 );

• vytvorenie kampane na podporu digitalizácie MSP s podporou štátu.

S uvedenými aktivitami sme pripravení pomôcť bez ďalšieho časového odkladu a v období do konca augusta 2023 vypracovať konkrétny návrh a štruktúru navrhovanej podpory. Máme za to, že uvedené aktivity sú v súlade s cieľmi

Stratégie digitálnej transformácie Slovenska 2030, ako aj Akčného plánu digitálnej transformácie Slovenska na roky 2023 - 2026, a že uvedené aktivity prispejú k naplneniu jeho cieľov, konkrétne k príprave webového portálu s mapovaním podpory pre podniky v procesoch digitálnej transformácie a diagnostického nástroja, alebo do roku 2026 dosiahnuť aspoň základnú úroveň digitálnej intenzity vo viac ako 67,6% slovenských MSP a ďalších merateľných cieľoch. Týmito aktivitami zároveň pomôžeme Slovensku splniť niektoré ciele stanovené v Digitálnej dekáde EÚ do 2030.

V zmysle uvedeného sme pripravení sa kedykoľvek stretnúť a porozprávať sa o možnostiach spolupráce s Vaším ministerstvom.

V SAPIE s veľkým záujmom sledujeme Vaše rozhodnutia a veríme v priaznivú reakciu v prospech MSP.

SAPIE co-organiser of INNOVATION stage at COINTT 2023

General Assembly 2023