Policy talks: modernizácia krajiny, posilenie digitálnej ekonomiky a zvýšenie investícií do inovácií

Medzinárodné štatistiky poukazujú na potrebu zamerať sa na modernizáciu krajiny, posilenie digitálnej ekonomiky a zvýšenie investícií do inovácií.

Keďže téma digitalizácie a inovácií nie je v popredí volebných programov, v SAPIE sme spolu s AmCham Slovakia pozvali zástupcov politických strán HLAS (Tomáš Drucker), Progresívne Slovensko (Ján Hargaš), SME RODINA – Boris Kollár (Štefan Holý) a Sloboda a Solidarita (Ján Oravec) k odbornej diskusii o vízii digitálneho Slovenska moderovanej Michalom Kovačičom. 

Zástupcovia podnikateľskej a inovačnej komunity, reprezentovaní Michalom Čížom (SAPIE) a Martinom Maštalírom (DELL), sa zhodli na dôležitosti medzisektorovej spolupráce a komunikácie. Táto spolupráca je nevyhnutná pre zachovanie kontinuity a tvorbu efektívnejších verejných politík, ktoré podporujú digitalizáciu a zvyšovanie konkurencieschopnosti. Asociácie združujúce inovačnú komunitu sú odhodlané dlhodobo a v maximálnej možnej miere prispievať k tomuto procesu a v tejto súvislosti dôrazne apelovali na politické strany, ktoré sa o pár týždňov budú uchádzať o priazeň voličov vo voľbách, aby v ich plánoch a prioritách, vrátane programového vyhlásenia vlády, jasne vyzdvihli podporu digitalizácie ekonomiky, inovácií, lákanie a rozvoj talentu.

Digitalizácia a inovácie sú súčasťou každej väčšej témy ako napríklad ekonomický rast, zdravotníctvo, školstvo, prilákanie talentu či vytvorenie perspektívneho života na Slovensku.

Z diskusie vyvstalo niekoľko zaujímavých pohľadom a návrhov: 

  • je potrebná efektívnejšia koordinácia medzi tvorcami politík a tímom, ktorý exekuuje zmeny;

  • decentralizovaný systém a presun niektorých zodpovedností na samosprávy;

  • úprava legislatívy pre efektívnu implementáciu digitálnych procesov a postupov;

  • potreba stabilnej vlády je kľúčová aj na pritiahnutie seniorných manažérov do verejného sektora, vďaka čomu by inštitúcie mohli fungovať efektívnejšie a modernejšie;

  • či výmenné pobyty medzi zástupcami štátu a súkromných spoločností. 


Všetci rečníci sa zhodli, že digitalizácia nie je cieľ, ale nástroj na dosiahnutie vízie pre lepšie Slovensko - kvalitné služby, školstvo, zdravotníctvo. Ciele, ktoré musíme ako krajina splniť, sú obsiahnuté aj v digitálnej dekáde - pripojenie na internet, zručnosti, kvalitný e-government a ďalšie. A ako by malo digitálne Slovensko vyzerať o 10 rokov? Zástupcovia jednotlivých politických strán majú ambíciu spraviť zo Slovenska krajinu, ktorá 

  • je atraktívna pre zahraničie, 

  • má fungujúce školstvo a zdravotníctvo,

  • má existujúcu kultúru spoločenského dialógu

  • bude v prvej polovici medzinárodných inovačných rebríčkov atď. 

Z hľadiska aktuálnej doby je tiež dôležité, aby sme sa pozreli na to, kde nám dokáže pomôcť umelá inteligencia, podporovať jej dobré využitie, ale zároveň jej určiť hranice, teda prispôsobiť regulačné rámce a pozrieť sa na túto tému z vyššej perspektívy. 

Podujatie sa uskutočnilo aj za podpory grantu Center for International Private Enterprise a Google. Za podporu ďakujeme. 

Previous
Previous

20 European start-up associations join forces to publish LETS 2023, the mapping of 135 Leading European Tech Scale-ups that are succeeding globally

Next
Next

Kedy sa moderné, digitálne a konkurencieschopné Slovensko stane realitou?