SAPIE Meet & Learn v spolupráci s Neulogy Ventures

Screen Shot 2020-04-18 at 17.50.14.png

Jedným z cieľov SAPIE je prepájanie našich členov - inovatívnych spoločností v rôznych odvetviach a oblastiach. Vytvárame tak priestor, v ktorom sa od seba môžu učiť, inšpirovať sa pozitívnym napredovaním a na druhej strane si môžu navzájom vziať ponaučenie z chýb, ktorým museli čeliť v svojich biznisoch. Tieto stretnutia v uzavretom kruhu SAPIE členov sú plné otvorenosti a transparentnosti, firmy sa neboja navzájom si ukázať, ako “varia pod tou svojou pokrievkou”. V poradí už piaty zo série eventov SAPIE Meet & Learn hostila spoločnosť Neulogy Ventures. Výkonný riaditeľ Christian Mandl zdieľal svoje know-how v oblasti Employee Stock Ownership Plan (ESOP), čo v preklade znamená zamestnanecký akciový plán.

Neulogy Ventures je prvou slovenskou spoločnosťou, ktorá spravuje fondy rizikového kapitálu a podlieha pravidlám a prísnej regulácii na vyspelom finančnom trhu v Luxembursku. Momentálne sú zdroje fondu plne preinvestované, Christian a jeho tím sa venujú najmä manažmentu portfólia firiem. Podľa jeho slov - motiváciou, prečo implementovať ESOP, je zosúladenie záujmov majiteľov spoločnosti a jej zamestnancov. Tí zamestnanci, ktorí sú s firmou spätí nie iba prostredníctvom mesačnej mzdy, ale sú aj vlastníkmi istej časti spoločnosti, majú väčšiu motiváciu vykonávať svoju prácu dlhodobo a s nasadením. ESOP sa najčastejšie implementuje vo firmách, ktoré majú ambíciu uskutočniť exit. V tom prípade sa totiž podiel zamestnancov - vlastníkov firmy - môže výrazne zhodnotiť. ESOP je výborným nástrojom aj vtedy, ak má cieľ zatraktívniť finančnú kompenzáciu, kompenzovať nižšie mzdy alebo podnecovať zamestnancov k dlhodobejšiemu záväzku voči firme. V porovnaní s inými krajinami je však náročné presvedčiť majiteľov firiem na Slovensku, aby zdieľali svoje vlastníctvo so zamestnancami. Na Slovensku tiež výrazný podiel zamestnancov preferuje skôr krátkodobé finančné ohodnotenie ako je vyššia mzda či bonusy, namiesto akciových podielov vo firme. Aby sa toto myslenie začalo meniť, je potrebné identifikovať a komunikovať príklady, kedy a ako priniesol ESOP zamestnancom významnú finančnú hodnotu. Fakt, že z 36 firiem, ktoré má Neulogy Ventures vo svojom portfóliu, si ESOP adoptovalo len 10, svedčí o tom, že o ESOP zatiaľ nie je až taký veľký záujem. Ako sami tvrdia, hlavným dôvodom zostáva nezáujem majiteľov firiem, keďže administratívnu a koncepčnú náročnosť ESOPu je už minimalizovaná. 

Christian a jeho tím vypracovali komplexný ESOP návrh nastavený špeciálne pre slovenské legislatívne a daňové prostredie - Phantom Equity Plan. Už samotný názov prezrádza, že nejde o ozajstný ESOP, pretože nehovoríme o skutočných akciách firiem, ale o tzv. participation interest. Správna rada je oprávnená vydávať zamestnancom Phantom Units, ktoré predstavujú právo na budúce zhodnotenie (tzv. right for future valuation). Phantom Equity Plan je prepracovaný model ESOP, ktorý je možné implementovať plošne pre všetky typy firiem na Slovensku. Neulogy Ventures má predpripravené vzorové dokumenty, ktoré môžu firmy jednoducho vyplniť a implementovať. Phantom Equity Plan detailne špecifikuje jednotlivé typy Phantom Units, governance, typy príjemcov. Súčasťou je aj pekný certifikát, ktorý dokladuje vlastníctvo Phantom Units. V prípade, že máte záujem dozvedieť sa viac, ozvite sa nám!

Phantom Equity Plan je možné implementovať flexibilne, príkladom je aj spoločnosť GA Drilling. Majiteľ Igor Kočiš prišiel na naše stretnutie zdieľať svoju skúsenosť z implementácie ESOP riešenia od Neulogy Ventures. Z originálneho plánu si ponechali až 90 %, pričom zvyšných 10 % prispôsobili svojim vlastným špecifickým potrebám. Jednou zmenou je napríklad to, že ich ESOP prihliada aj na celkový čas, ktorý zamestnanci vo firme strávili. Po tom, čo Christian vysvetlil celý koncept na teoretickej rovine, odovzdal slovo Igorovi, ktorý ponúkol svoj pohľad na tento model po praktickej stránke. 

SAPIE Meet & Learn sme ukončili až neskoro večer po bohatej diskusii medzi hostiteľmi z Neulogy Ventures a vyše dvadsiatkou pozvaných hostí. Jednohlasne sme sa zhodli, že téma ESOP je u nás zatiaľ šedou zónou – o tejto problematike sa málo hovorí a ešte menej sa jej rozumie. Je to preto aj podnet pre nás v SAPIE prinášať širšej verejnosti kvalitný a podnetný obsah na túto tému a takisto aj cielenejšie, v rámci užších kruhov - majiteľom a výkonným riaditeľom spoločností.

Chcete byť aj vy súčasťou creme de la creme slovenskej inovatívnej scény a stať sa členom SAPIE? Dajte nám vedieť!

Previous
Previous

Prvý OpenGate pilotného ročníka OpenLab máme úspešne za sebou

Next
Next

Iniciatíva Vráťsa.sk chce pritiahnuť Slovákov zo zahraničia domov srdiečkom aj džobmi