Global trends and innovations: challenges from the perspective of Slovakia and examples from around the world

Zrýchľujúci sa technologický pokrok, digitalizácia spoločnosti, automatizácia priemyslu, dezinformácie, rekordné úrovne verejného i súkromného dlhu. Svet sa mení rýchlo a komplexne a Slovensko len pomaly reaguje na zmeny v globálnych štruktúrach. V súčasnej dobe sú inovácie nevyhnutné, a sú zároveň jedným z nástrojov, ktoré nám pomáhajú naštartovať a zaviesť zmeny v jednotlivých oblastiach, prinášajú obrovské príležitosti  a otvárajú mnoho dverí. 

Európa, Slovensko nevynímajúc, v súčasnosti čelí trom najvýraznejším trendom - globalizácii, vysokému tempu technologického rozvoja inovácií, či starnúcej populácii. Z pohľadu rebríčkov OECD ako krajinami zaostávame za ostatnými európskymi krajinami z pohľadu inovácií, internacionalizácii MSP, čelíme pomerne vysokej úrovni úniku mozgov, či slabým zručnostiam občanov. Potrebujeme zabezpečiť úzku spoluprácu medzi aktérmi v ekosystéme, viac investovať do vedy a výskumu, nastaviť inovačnú politiku ako prierezovú tému hospodárskej politiky. Ak sa pozrieme na úspešné príklady zo zahraničia a pozrieme sa na prostredie na Slovensku, vedeli by sme vyčleniť niekoľko okruhov, ktoré je potrebné zlepšiť pre podporu rozvoja inovácií: 

  • nastavenie priorít inovačného ekosystému a budovanie silných značiek 

  • zamerať sa na rozvoj inovácií v oblastiach, v ktorých existuje dopyt po riešení problému

  • dbať na komplexný prístup a nastavenie inovačnej kultúry, napríklad aj formou silnej a efektívnej medzirezortnej spolupráce

  • podpora jednotlivcov a aktívna spolupráca so Slovákmi v zahraničí

  • využitie kapitálu z prostriedkov európskeho rozpočtu

  • vybudovanie medzinárodných spoluprác

“Každá krajina je len tak vyspelá, ako vyspelí sú jej občania.”

Ingrid Brocková, štátna tajomníčka, Ministerstvo zahraničných vecí a európsky záležitostí SR

Ako pritiahnuť mladých ľudí späť na Slovensko?

Je potrebné vytvoriť prostredie, ktoré bude produkovať inovácie, a zároveň bude atraktívne - dôležitá je dôvera, otvorenosť, tolerancia. Je tiež potrebné mať etablovanú fungujúcu spoločnosť založenú na hodnotách. Ak nemáme vytvorený tento základ, nebudeme schopní vybudovať fungujúci inovačný systém. Politické a sociálne inovácie sú rovnako dôležité ako technologické inovácie - napr. Next Generation EU alebo Plán obnovy a odolnosti sú významné politické inovácie EÚ.

Musíme sa snažiť, aby inovácie neboli vnímané ako sektorová vec, ale musia prechádzať naprieč sférami a  ľudia musia  používať inovatívny mindset. Nemôžeme čakať na to, kým sa vychová nová generácia ľudí po reforme, ani čakať na zmenu vzdelávacieho systému, musíme ľudí dostať do systému aj zvonka, čo znamená, že treba byť aktívny súčasne na troch frontoch - priťahovať šikovných Slovákov, ktorí cítia vlastenectvo a vidia, že sa tu veci menia a vedia tu veci ovplyvňovať; priťahovanie talentu z tretích krajín; pracovať na našom vnútornom talente, ktorý je teraz na materských a základných školách. 

V iných krajinách sú na pozíciách Chief Innovation Officer úradníci, ktorí majú desiatky rokov praxe a sú to vyslúžilí ľudia, čo je prípad aj mnoho ľudí na Slovensku, že tu sa dostanú k zaujímavým príležitostiam v pomerne mladom veku práve kvôli tomu nedostatku domáceho talentu alebo hustoty talentu, čo treba hovoriť aj v zahraničí Slovákom pôsobiacim v zahraničí a upozorňovať ich na to. Pre priťahovanie potrebného talentu je potrebná aj úprava regulačného prostredia. Ľudia tiež musia vidieť inšpiráciu v ostatných okolo seba, vidieť, že sa veci dajú robiť, zdieľať svoje skúsenosti, prepájať takýchto aktérov. 

Vysokokvalifikovaní Slováci v zahraničí sú najväčší nevyužitým aktívom, ktorý Slovensko má. Vedia byť zdrojom aj pre slovenských policy-makerom, ak ich budeme aktívne oslovovať, pracovať s nimi. Slovenský štrukturálny problém je odpojenosť veľkých firiem od technologických firiem a startupov. Treba podporiť prepojenie veľkých firiem s univerzitami, start upmi. Na Slovensku máme veľa aktívnych ľudí, čo treba zároveň zlepšiť, je podpora podnikavosti od žiakov materských, základných škôl po vysoké školy a nielen v zmysle podnikateľských zručností, ale v zmysle pretavovania ideí v produkty, podpora pri vysporiadaní sa s neúspechmi a pod., v čom máme na Slovensku medzery. 

Ako dostať inovácie do regiónov, do miest?

Regionálne rozdiely sú stále markantné, a konštantne sa zvyšujú. Tento systémový problém bez inovácií nevyriešime. Podpora zo strany štátu je v tomto procese nevyhnutná, napríklad aj prostredníctvom existencie človeka zameraného na regionálnu inovačnú politiku vo vláde. Ak potenciál regiónov podporíme, aj v regiónoch alebo mestách môžu vzniknúť netechnologické inovácie. 

Po príklade z iných krajín by sme sa mohli zamerať aj na podporu existujúcich iniciatív, ktoré majú funkčné riešenia pre regióny, mestá, kraje. Podpora by mala byť pre technologické aj sociálne inovácie. Príklady ako pozdvihnúť regióny existujú všade okolo nás, napr. Česká republika - južná Morava a Brno alebo Ústecký kraj môžu byť zaujímavý príklad pre mesto akým sú  Košice. Aby sa štátna správa vedela lepšie rozhodovať, treba mať zozbierané väčšie množstvo dát - zatiaľ nemáme úplne prehľad o tom aké typy firiem kde vznikajú. 

Treba sa pozrieť na jednotlivé regióny, v čom je ich silná stránka, aké typy komunít sa v nich rozvíjajú a snažiť sa ich podporiť, pozrieť sa na prítomnosť tradičných firiem a na prípadnú podporu aby viac spolupracovali so vzdelávacími inštitúciami alebo technologickými firmami v rámci regiónu. 

 Na Slovensku sú stále veľké byrokratické prekážky, administratívne, neefektivita v procesoch, je stále ľahšie vrátiť sa naspäť do zahraničia. Je potrebné tieto bariéry odstraňovať a vybudovať stabilnú sociálnu infraštruktúru. 

Pandémia a vojna na Ukrajine pridávajú nevyhnutnosť inovovať a urýchlili potrebu transformácie, ale bez agilného štátu to nepôjde, je nutná participácia všetkých aktérov ekosystému. 

Previous
Previous

SAPIE in the regions - Banska Bystrica

Next
Next

Sharing best practices workshop @Globsec