Comment and nominate - The National Strategy

☝️Milí členovia a priatelia, zapojte sa do výzvy Úrad vlády Slovenskej republiky
a ✍️ pripomienkujte Národnú stratégiu výskumu, vývoja a inovácií do 10.9.2022. Viac informácií nižšie 👇.

Dovoľujeme si vás touto cestou informovať o kľúčových aktivitách Úradu vlády SR, ktoré budú mať zásadný vplyv na formovanie a rozvoj inovačného ekosystému na Slovensku. Úrad vlády SR - Sekcia výskumu, vývoja a inovácií svojim otvoreným prístupom umožňuje zapojiť sa a byť priamo súčasťou pripomienkovania kľúčových dokumentov a tiež možnosť uchádzať sa o aktívnu rolu pri formovaní inovačného ekosystému v rámci:

  1. Verejnej konzultácie k Národnej stratégii výskumu, vývoja a inovácií 2030 (deadline 10. septembra 2022).

  2. Pripomienkovania zámeru výzvy na predkladanie žiadostí - Komponent 9 POO - Transformačné a inovačné konzorciá.

  3. Zapojenia sa do zverejnenej výzvy na predkladanie nominácií na členstvo Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie (deadline 9. septembra).

1. Schválenie Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií vládou SR je jedným z míľnikov reformy riadenia, hodnotenia a podpory v oblasti vedy, výskumu a inovácií Plánu obnovy a odolnosti SR. Bude slúžiť ako strešný dokument pre tieto oblasti do 2030 v súčinnosti s aktualizovanou Stratégiou inteligentnej špecializácie. Tvorba súčasnej pracovnej verzie stratégie prebiehala v intenzívnej spolupráci s relevantnými aktérmi naprieč súkromným, výskumným, verejným a neziskovým sektorom, vrátane takmer 300 rozhovorov a konzultácií s odborníkmi, vrátane mnohých z Vás a Vašich kolegov a spolupracovníkov. V duchu motta „Slovensko, ktoré si verí“ chceme v tomto otvorenom konzultačnom procese pokračovať.

Súčasťou finálnej podoby dokumentu predkladaného na vládu bude aj akčný plán opatrení, ktorý momentálne finalizujeme a budeme v priebehu nasledujúcich týždňov predbežne konzultovať s dotknutými rezortmi. Stratégia bude k dispozícii na riadne pripomienkovanie v rámci medzirezortného pripomienkového konania (MPK) na prelome septembra a októbra.

Keďže očakávame veľké množstvo pripomienok, za účelom ich rýchleho zapracovanie Vás prosím, aby ste tie Vaše s nami zdieľali pomocou formulára v priloženom linku. Vyberte si vždy časť, ku ktorej chcete dať pripomienku. Pokiaľ chcete pripomienkovať viaceré časti, vyplňte, prosím, formulár opakovane.


2. Dovoľte mi informovať Vás, že Úrad vlády SR ako vykonávateľ Komponentu 9 Plánu obnovy a odolnosti zverejnil zámer výzvy na financovanie Transformačných a inovačných konzorcií. Znenie zámeru nájdete na webe Úradu vlády tu:

Cieľom Úradu vlády je poskytnúť informácie pre potenciálnych záujemcov o podanie žiadosti v tejto výzve a tiež im umožniť v dostatočnom predstihu zostaviť konzorciá a pripravovať žiadosti.

Druhým cieľom je tiež odkonzultovať zámer výzvy s odbornou verejnosťou. V prípade otázok a námetov ohľadom výzvy sa na nás môžete obrátiť e-mailom na tik@vlada.gov.sk. Samotnú výzvu plánujeme zverejniť v decembri 2022, pričom bude otvorená minimálne tri mesiace od zverejnenia.


3. Na základe prijatia nového Štatútu Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie vládou SR k 13.7.2022 si Vás dovoľujem informovať, že dňa 24.8.2022 bola vyhlásená výzva na predkladanie nominácií na členstvo Rade a je zverejnená v plnom znení na webovom sídle Úradu vlády SR:

Nominácie významných odborníkov a odborníčok v oblasti výskumu, vývoja a inovácií, inovačného manažmentu, rizikového kapitálu alebo tvorby výskumných a inovačných politík je možné predkladať v termíne do 9.9.2022. V prípade otázok sa môžete obrátiť na sekretariát Rady prostredníctvom mailovej adresy rvvti@vlada.gov.sk.

Previous
Previous

Joint letter to support startups, SMEs and technology companies

Next
Next

Slovensko sa opäť vzdialilo od digitálnych lídrov