Digitálne a inovačné poukážky

Výskumná a inovačná agentúra vypísala výzvu na inovačné a digitálne projekty. Firmy tak môžu získať poukážku, na základe ktorej im bude preplatená časť nákladov spojených s inováciou alebo digitalizáciou. Digitálne a inovačné poukážky poskytuje Slovenská inovačná a energetická agentúra prostredníctvom plánu obnovy a odolnosti SR. O tieto poukážky môže požiadať fyzická aj právnická osoba.

Inovačné poukážky

Cieľom investície je podporiť spoluprácu podnikateľských subjektov s výskumnými inštitúciami, vysokými školami, samosprávami, ale aj súkromnými poskytovateľmi výskumno-vývojových služieb na inováciách vlastných produktov a služieb alebo procesov, ktoré vedú k zvýšeniu konkurencieschopnosti firmy.

Poukážka môže byť použitá na výskumno-vývojové činnosti, štúdie uskutočniteľnosti, odborné merania a skúšky, analýzy, preplatenie správnych poplatkov súvisiacich s podávaním prihlášok na ochranu práv priemyselného vlastníctva na Slovensku a v zahraničí a pod.

Digitálne poukážky

Cieľom investície je podporiť digitalizáciu služieb a procesov vo firmách. Digitálne poukážky sa vzťahujú na individuálne riešenia pre firmy (nejedná sa o nákup hotových HW a SW riešení) v oblastiach digitalizácie: kybernetická bezpečnosť, umelá inteligencia, automatizácia a digitálne procesy, cloudové technológie, optimalizácia interných procesov, dáta a analytika, elektronický obchod (e-commerce), digitalizácia priemyslu a výroby, digitalizácia financií, digitalizácia internetu vecí (IoT).

Akceptovanou formou je návrh individualizovaného riešenia digitalizácie podniku popísaného formou štúdie, analýzy, návrhu postupov alebo procesov digitalizácie, cenovou ponukou od dodávateľa služieb, a pod.

Prefinancovanie oprávnených nákladov

V rámci oprávnených nákladov je možné prefinancovať 85% hodnoty výdavkov, pričom maximálna hodnota je 15 000 €, respektíve 2000 € u výdavkov spojených s podávaním prihlášok na ochranu práv priemyselného vlastníctva. Celková výška oprávnených výdavkov v žiadosti sa stanovuje na základe cenovej ponuky získanej prostredníctvom priameho oslovenia potencionálneho poskytovateľa alebo na základe už uzatvorenej zmluvy s poskytovateľom služieb. Medzi oprávnené výdavky nepatria okrem iného aj vlastné zdroje žiadateľa.

Predkladanie žiadostí

Predkladať projekty je možné od 14. 8. 2023 do vyčerpania finančných prostriedkov, avšak najneskôr do 31. 12. 2025. Vytvorený bude poradovník na základe dátumu a času dodania všetkých požadovaných dokumentov, pričom posudzovanie sa bude vykonávať priebežne počas trvania výzvy. Podmienkou na uplatnenie poukážky nie je len predloženie individuálneho riešenia, ale aj realizácia projektu, ktorá by nemala prekročiť 9 mesiacov.  

Pred podaním žiadosti je potrebné, aby oprávnená osoba bola registrovaná v Informačnom systéme Plánu Obnovy (ISPO). Po vytvorení účtu sa vyplní žiadosť na stránke ISPO. V prípade, že podnikateľ neuspeje, má možnosť o poukaz žiadať opakovane, raz ročne, najskôr po 12 mesiacoch od predloženia poslednej žiadosti.

Previous
Previous

Kedy sa moderné, digitálne a konkurencieschopné Slovensko stane realitou?

Next
Next

ESOP od 1. januára 2024 už aj na Slovensku!