ESOP od 1. januára 2024 už aj na Slovensku!

Moderné odmeňovanie zamestnancov sa od začiatku budúceho roka bude môcť využívať aj na Slovensku.

Zamestnanecké motivačné akciové plány sú trendom zamestnaneckých benefitov v posledných rokoch, a to predovšetkým v technologickom sektore. Legislatíva v USA, Veľkej Británii či Estónsku už dlhšie poskytuje túto možnosť odmeňovania zamestnancov v menších i väčších firmách. Po vzore týchto krajín sa Výskumnej a inovačnej autorite (VAIA) 28. júna 2023, teda iba tri mesiace po prijatí Národnej stratégie vedy, výskumu a inovácií 2030, podarilo presadiť prvé opatrenie z balíku koordinačných politík v oblasti inovácií v Národnej rade Slovenskej republiky, ktorá tento návrh prijala s účinnosťou od 1. januára 2024.

Čo je ESOP?

ESOP (Employee Stock Ownership Plan) je benefitný program, ktorý umožňuje zamestnancom získať opcie na kúpu podielov v spoločnosti, v ktorej pracujú. Zamestnanci spravidla po odpracovaní určitého času môžu získať opcie, teda budúce právo na kúpu, resp. bezodplatné získanie určitého percentuálneho podielu na spoločnosti. ESOPy sú vytvárané ako zverenecké fondy a používajú ich spoločnosti všetkých veľkostí, vrátane množstva veľkých verejne obchodovaných korporácií.

Aké benefity prináša ESOP pre firmy a ich zamestnancov?

Podiel v spoločnosti znamená, že zamestnanec vlastní časť majetku spoločnosti a teda sa stáva čiastočným vlastníkom spoločnosti. Ak je zamestnanec akcionárom, je motivovaný tvrdšie pracovať, aby prispel k úspechu spoločnosti. ESOPy tak povzbudzujú zamestnancov, aby sa snažili čo najviac podieľať na zisku spoločnosti, pretože jej úspech sa premieta do finančných odmien. Na druhej strane tiež pomáhajú zamestnancom cítiť sa viac oceňovaní a lepšie odmeňovaní za prácu, ktorú robia. V konečnom dôsledku sú teda ESOPy benefitom rovnako pre zamestnancov ako aj pre zamestnávateľov.

Prečo Slovensko potrebovalo ESOP?

Na Slovensku, podobne ako v okolitých krajinách, doteraz neboli zamestnanecké akcie vhodne ukotvené v legislatíve a ich potenciál plne využitý.

Dlhotrvajúcim problémom v odmeňovaní pri zamestnaneckých podielov na Slovensku bolo demotivujúce zdanenie. Na Slovensku totiž stále prevažovala forma prideľovania tzv. fantómových akcií, t.j. program, v ktorom zamestnanci získavali benefity ako akcionári bez potreby reálne držať akcie spoločnosti. Boli za tým najmä daňové dôvody, keďže v momente využitia opcie, teda jej výmenou za akciu alebo podiel, vznikol zamestnancom zdaniteľný príjem a to vo výške rozdielu medzi trhovou hodnotou podielu v danom čase a jeho obstarávacou cenou. Tento príjem podliehal rovnako aj odvodom.

To bolo práve dôvodom, prečo slovenské startupy často pristupovali k vydávaniu fantómových akcií. Zamestnancom sa nevydávali žiadne reálne akcie, ale prípadný nárast hodnoty startupu, resp. dosiahnutý podiel na zisku sa zamestnancom vyplatil vo forme bežnej finančnej odmeny a to v sume, ktorú by mali dostať, ak by tie akcie skutočne aj držali. Výhodou bolo, že získanie takejto fantómovej akcie nepodliehalo daniam a odvodom. Na strane druhej, výplata spomínanej prémie podlieha vysokému daňovému a odvodovému zaťaženiu, ktoré poznáme pri zdaňovaní bežných miezd.

Okrem toho majetkový podiel je pre začínajúce firmy dôležitý nástroj, ako zvýšiť šance v medzinárodnom súboji o globálny talent. Motiváciou prijať ESOPy na Slovensku bola tiež potreba zlepšiť prostredie pre začínajúce firmy, ktoré pracujú na prelomových technológiách budúcnosti, no negenerujú príjmy a zisky, z ktorých by špičkových ľudí dokázali zaplatiť, a tak potrebujú motivovať tím podielom na firme a prísľubom budúcej odmeny.

Práve z týchto dôvodov patrilo prijatie politiky o ESOPoch aj medzi dlhodobé snahy SAPIE a iniciatívy Za Inovatívne Slovensko. Toto opatrenie je iba prvým krokom ku zmenám v slovenskom inovačnom ekosystéme. „Veľmi sa teším, že sa nám na VAIA podarilo priniesť zmenu, po ktorej inovačný ekosystém už roky volal,“ hovorí analytik VAIA Jaroslav Bukovina.


Poslanci NRSR zároveň schválili aj ďalšie opatrenie Akčného plánu Národnej stratégie – oslobodenie príjmov z predaja cenných papierov a podielov domácich firiem, ak takéto cenné papiere alebo podiely držal investor aspoň 3 roky. Toto opatrenie odstráni jednu z dôležitých bariér pri získavaní rizikového kapitálu od domácich investorov, ktorí dnes takéto príjmy zdaňujú sadzbou 33% alebo 39% (daň z príjmov a zdravotné odvody).


V mene celej organizácie SAPIE gratulujeme VAIA ku skvelému úspechu a prajeme im veľa síl a úspechov aj do ďalšieho obdobia!

V tomto Článku boli citované nasledovné zdroje: https://vaia.gov.sk/2023/06/29/koordinacia-politik-v-oblasti-inovacii-prinasa-prve-ovocie-moderne-odmenovanie-zamestnancov/, https://invace-hub.sk/optiomat-odmenovaci-nastroj/, https://www.forbes.sk/esop-buducnost-odmenovania-zamestnancov/
Previous
Previous

Digitálne a inovačné poukážky

Next
Next

Stretnutie inovačných organizácií a politických strán